Alapkövetelmény a nőkkel szemben, hogy mindig csinosak, ápoltak legyenek, és ehhez ma már hozzátartozik a pedikűr és a manikűr Budapesten. Vidéken is sok nőt és fiatal lányt lehet látni műkörömmel, de a pedikűröztetés talán még nem annyira elterjedt, mint a fővárosban.

Mi mindent kérhetünk a manikűröstől?

Ma már ugyanolyan elfogadott egy női kézen a műköröm Budapesten, mint az, ha új frizurája van. Vannak külön erre szolgáló műköröm szalonok, de általában a szépség szalonokban minden megtalálható: fodrász, műkörmös, pedikűrös, kozmetikus, és ha belefáradtunk a szépítkezésbe, egy masszázsra is befizethetünk.

Ha csak a körömágybőr eltávolítását, és formára reszelést kérjük némi lakkozással, olcsóbban és kevesebb idővel is megúszhatjuk.

Ha a saját körmeinkkel nem vagyunk megelégedve, mert töredezik, esetleg munkánkból adódóan sokat kopik, akkor érdemes műkörmöt kérni. Ennek előnye, hogy a saját köröm nyugodtan nőhet alatta, nem törik vissza, és mutatós lesz az eredmény, még akkor is, ha csak francia lakkozást kérünk. Persze vannak extrém minták és háromdimenziós formák, amik fényképeken ugyan jól mutatnak, meg lehet nézni, hogy az adott műkörmös mennyire kreatív és ügyes kezű, azonban véleményem szerint az olyan körmökkel nem lehet a hétköznapi teendőket elvégezni. Nem csak a formájuk miatt, gondolok itt a szinte tűhegyesre reszelt körömre, de a hosszuk is okozna némi gondot például a tisztálkodásnál.

Ma nagyon divatos a gél lakkozás is, mert nem kell megreszelni a köröm felületét, hogy a lakk jól tapadjon, nem úgy, mint a műanyag tip felragasztásánál. Ez azért előny, mert az úgynevezett bolyhosítással, ami a tartósság miatt fontos, megsérül a köröm felülete. Gél lakkozásnál tulajdonképpen olyan lakkot használnak, ami UV fénynél szárad, így nem vastagítja meg a körmöt, mint a műköröm, de tartósabb, mint a lakk.

Esztétikai pedikűr vagy gyógypedikűr?

A lábápolás legalább olyan fontos, mint a kezek ápolása, ha nem fontosabb.

Többen küzdenek folyton benövő körmökkel, amit egy szakember szebben és kíméletesebben tud kezelni, mint mi otthon. Ha nem fordítunk elég figyelmet rá, előfordulhat, hogy műtétre kerül a sor, ahol kivágják a benőtt részt.

Budapesten több helyen is van lehetőség gyógypedikűr igénybevételére, ahol nem csak a benőtt körmöket, de a tyúkszemet, lábgombásodást és bőrkeményedéseket is kezelik.

Nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el a lábgombásodást, mert az elején kezelve még könnyen visszafordítható. Bár vannak otthon használható készítmények, ezek hatásossága nem mindenkinél érezhető. A szakember betartja a higiéniai szabályokat, és így elkerülhető a visszafertőződés esélye. Sokan küzdenek bőrkeményedéssel, a kényelmetlen cipőknek köszönhetően, ami otthoni lábápolással is csökkenthető, de egy pedikűr szalonban hatékonyabban eltávolítják a megvastagodott bőrt. A pedikűr tanfolyamokon elsajátítják a tanulók az esztétikai pedikűr mellett a bőr típusainak kezelését, az ortopédiai elváltozásokat, a masszázzsal kombinált lábápolást, és a cukorbetegek lábápolását, ami különleges kezelést igényel. A lábápolás nem csak esztétikai szempontból fontos, mivel a lábunk a legjobban igénybevett testrészünk, ezért figyelmet érdemel.