A klímaszerelésnél nagyon fontos, hogy azt megfelelő szakember végezze. Rengeteg cég kínál légkondi szerelést, javítást Budapesten, azonban érdemes utánanézni az adott cégnek, mielőtt megbízást kötünk. Más és más szaktudás szükséges az inverteres, mobil vagy split klímák beszereléséhez, karbantartásához, így körültekintően válasszuk ki a megfelelő klímaszerelő céget.

A mai világban úgy képzeljük el a dolgokat, hogy ha egy bizonyos összeg felett megveszünk egy terméket, azzal már nem is kell foglalkoznunk. A mi feladatunk beteljesült. Ilyen a légkondi is. Gondozni? Hogy én? Hiszen már egyszer megvettem, sőt még be is szereltettem… azért legyen egy határ. Be kell látni, hogy ez így túl szép lenne. Ha logikusan belegondolunk, mikor autót vásárolunk, akkor is gondoskodni kell róla és a hozzá tartozó alkatrészekről (mint például az autóklíma rendszeres tisztításáról, karbantartásáról). Itt igazából nem az a kérdés, hogy ha nem teszem meg csúnya, koszos, poros és mit szólnak a szomszédok, ha átjönnek. Az egészségünk megőrzése az elsődleges szempont.

Karbantartás, minek?

Mielőtt leírnám a folyamat mikéntjét, felhívnám rá a figyelmeteket, hogy miért is fontos a rendszeres karbantartás. Sajnos ez nem vicc. Aki elhanyagolja, az előbb utóbb valamilyen betegséget kaphat el, hiszen a hűtés alatt a felület nedves lesz, s ez kedvez a baktériumoknak, vírusoknak, gombáknak. Miután elszaporodtak a kórokozók, erőteljes bűzt árasztanak. Ez az a jel, ami már az utolsó pillanatban mutatkozik meg és sürgőssé válik a tisztítás.

Tisztítási folyamat

Első és legfontosabb lépés, hogy mindig ki kell kapcsolni tisztítás előtt a berendezést, ne legyen áram alatt. Ha ez megvan, a következő lépés a burkolat eltávolítása. Ehhez csavarhúzó szükséges. Próbáljuk egy helyre tenni, a végén kellemetlen, ha 1-2 eltűnik belőle… Attól függően ki, mikor vette, tisztította meg a légkondicionálót, azzal arányos mennyiségben talál majd benne port és törmeléket. Ami nehezebben akart lejönni én ahhoz használtam ecsetet, körömkefét, amit épp otthon találtam.

Ha megvan ez a része, szedjük ki a szűrőt. Egy, könnyebb letakarítani, kettő be kell áztatni. Az a sok mocsok, ami beépült a résekbe, fél órás áztatás, s sokkal tisztább lesz. Fontos, csak szárazon szabad a helyére visszarakni.

A következő pont, a kondenzátor. Nálam mindig a porszívó az első, ahol csak hozzáférek. Aki biztosra akar menni, az törölje át nedves ronggyal is. Ha ezzel megvagyunk és nem bántja semmi kis mocsok a szemünket, akkor visszakerülhet a burkolat. Most azt hihetjük, hogy yuppié, végeztünk, visszakapcsoljuk és élvezzük. De sajnos ez nem így van. Miután visszatettük a burkolatot, jön a szellőző fedele. Ha ezt leszedtük, akkor hozzáférünk magukhoz a csövekhez is. Itt szintén a porszívó lesz a legjobb barátunk. A port tökéletesen kiszívja, ez kétségtelen, viszont amire figyelni kell, az a penész. Bevallom őszintén, én még nem találkoztam velük a csövekben, de több helyen olvastam, hogy előfordulhat. Ilyenkor az ősi módszert ajánlják ecet+víz=tiszta felület.

Ez ugyanúgy vonatkozik a mobil klímára is, ami fontos, hogy a terület, ahová helyezni fogjuk, tiszta legyen, különben beszívja a port, s gyorsabban eltömíti a szűrőt. Ha betartjuk a rendszerességet a tisztítási folyamatban, akkor sikeresen elkerülhetjük, hogy javítani, szerelni kelljen. Azt, hogy milyen gyakran tegyük ezt meg, a gyártó is leírja, de egy idő után mindenki rájön mi az optimális. Ez attól is függ, hogy milyenek a környezeti tényezők. Véleményem szerint például a fővárosban gyakrabban kell a klímát karbantartani, mint mondjuk egy vidéki kisvárosban a szennyezettség miatt. Tegyük kényelmesebbé az életünket, csak figyeljünk a részletekre is.