Ki ne örülne a forró nyári melegben egy kis hűs levegőnek? Mióta létezik klímatechnika, a klimatizált körülmények megteremtése nem is olyan nagy ördöngősség.

A működési elvről dióhéjban

A klíma, vagy más néven légkondicionáló, röviden légkondi, a hűtő technikáján, azaz a gáz összepréselésének majd hirtelen kiterjesztésének az elvén alapul, ami ennek során a rendszerben keringő vizet lehűti, ez a lehűtött víz pedig a hőt a környezetétől elvonva meghozza a várva várt hűvöset.

A klímatchnika fejlődése egyre hatékonyabb és gazdaságosabban működtethető termékeket dob piacra, érdemes tehát a klíma tervezése során annak is időt szentelni, hogy a legmegfelelőbb klímát szerezzük be, ahol a teljesítmény és az energiafogyasztás paraméterei egyaránt elégedettséget szülnek.

A klíma telepítése során a beltéri egység elhelyezése megfelelő előzetes tervezést és körültekintést kíván, hiszen ez határozza meg a hideg levegő áramlásának a forrását, ami különösen fontos lehet, például ha egy fitnesszterem edzőhelyiségére gondolunk.

Még bővebben az edzőtermek sajátosságairól

Az edzőtermek szellőzésének a megoldása legalább olyan fontos feladat, mint hogy az elhasználtat felváltó és kívülről érkező friss levegő egyben hűsítő is legyen. Ennek megfelelően a megfelelő klímatechnika alkalmazása mellett az is elsőrendű fontosságú, hogy a klíma telepítése során a beltéri egységek oly módon legyenek a terem területén elhelyezve, hogy annak működtetése során a fitnesszteremben az edzések során kimelegedő és megizzadó emberekre ne menjen közvetlenül a hideg levegő.

Ugyancsak fontos szempont egy fitnesszterem kialakítása során, hogy a beltéri egységek megfelelő számban legyenek, és így a kívánt teljesítményt tudják nyújtani. A megfelelő teljesítmény azonban korántsem egyenlő azzal, hogy a légkondik minél drasztikusabban lehűtsék a termeket, hiszen a külső természetes hőmérséklet és a klimatizált belső hőérték nagymértékű eltérése az edzésre érkezők szervezetét jelentősen megterhelheti. A megfelelő klímatechnikával működtetett termek inkább a hőmérséklet állandóságára törekszenek - nem pedig a hirtelen hőmérséklet különbségre -, fenntartva azt az optimális közeget, amiben a mozgás öröme miatt lejáró és sportolni vágyó egyének fizikai teljesítménye még jobban kiteljesedhet.

A spinning- és a jógaterem eltérő igényű klimatizálása

A különféle funkciójú helyiségek lehűtésében is érdemes differenciálni, hiszen például az öltözőkben a levegőt érdemesebb a terem átlagos hőmérsékleténél hűvösebb, míg a szaunák előterében enyhébb szinten tartani. A kardio edzések ugyancsak fokozottabb hőleadással járnak, ami az intenzívebb hűtést kívánja meg a klímától, míg a kevésbé „mozgalmas” óráknál egy kisebb teljesítményen működő klímaberendezés is meghozhatja a kívánt eredményt.

Esetleges veszélyek

A klímatechnológia fejlődésének hála a csendesen és ellenőrzötten funkcionáló klímák megbízható működése nem fenyeget egészségügyi veszélyekkel, de a rendszeresen nem tisztántartott légkondik az üzemelésükkor juttathatnak olyan elemeket a légtérbe, aminek a káros hatása bizonyos esetekben orvosilag is alátámasztható. Ugyancsak kellemetlen lehet az állandó zajforrást jelentő elavultabb klímák működtetése, illetve a nem megfelelően elhelyezett beltéri egységek, amik a használatuk során leginkább az arra érzékenyebb személyek esetében okozhatnak szemszárazságot.

Összességében tehát…

… mivel a mozgás egészségünk megőrzésének egyik alapvető feltétele, így minden körülmény, ami ezt motiválja és élvezhetőbbé teszi, szintén fontos. Így az edzőtermek klimatizálása is elengedhetetlen, de ennek során mind a tervezés, mind pedig a működtetés során figyelemmel kell lenni a beltéri egységek elhelyezésére, a rendszeres karbantartásukra, valamint a különböző mozgásformák eltérő igényeire.