A nyarak mostanában elviselhetetlenül melegek, főleg nyár közepén, egy napfényes lakásban ücsörögve. Az egyetlen, ami elviselhetővé teszi, az a klíma, már ha van, és működik.

A mi lakásunk borzalmasan meleg, ráadásul forgalmas helyen lakunk, így a szellőztetés – ami éjjel és hajnalban egy kis hűvös levegőt hozna be – is nehézkes. Ha nem a kipufogógáz, akkor a közeli éttermekből az ételszag, vagy az alattunk asztalokat kipakoló pubok vendégeinek cigi füstje tölti be a szobákat, friss levegő helyett.

Az eddigi nyarakat a tv előtt ülve, a ventillátort az arcunkba irányítva éltük túl. Tavaly megpróbálkoztunk a mobilklímával, de mivel a kivezető csövét kintre kell irányítani, – és nem üthetünk lyukat minden falon vagy ablakon – ez kizárja a használatát.

Mit kell tudni a klímaszerelés előtt?

Így hát utánajártunk, hogy van-e lehetőség klímaszerelésre abban a budapesti kerületben, ahol lakunk. Ugyanis nem mindenhol engedélyezik a homlokzat védelme miatt. Miután kiderült, hogy szerelhető klíma a lakásba, elkezdtünk kutatni azután, hogy milyet érdemes választani.

El kell dönteni, hogy mekkora teljesítményűre van szükségünk. Ezt négyzetméterre szokták számolni, de sok egyéb is befolyásolja, mint pl. hogy a nyílászárók mennyire zárnak jól, mennyire napfényes a lakás, földszinten lakunk-e, ami eleve hűvösebb, vagy esetleg a tetőtérben.

Érdemes azt is eldönteni, hogy mennyit szánunk rá, mert rengeteg típusú klíma közül lehet választani, és az sem mindegy, hogy csak hűtésre, vagy esetleg fűtésre is használnánk. A klímák árát befolyásolja, hogy milyen energiaosztályú a besorolása, csak úgy, mint pl. egy mosógépnél.

A klíma telepítése zajjal jár, mivel a falba kell beszerelni, becsövezni, ügyelve, hogy sem elektromos vezetéket, sem gázcsövet vagy vízcsövet ne sértsünk. Meg kell oldani a kondenzvíz elfolyását, ami általában nem szivattyúval, hanem a gravitáció által távozik.

Azért néztünk ennyire utána, mert gondoltuk, megpróbáljuk a klíma szerelést házilag megoldani, de beláttuk, hogy csakúgy, mint az autóklíma beszerelést, ezt is szakemberre kell bízni.

A klímaszerelő segít a döntésben

A klímaszerelés árak eléggé változóak, sok függ a lakás elrendezésétől, illetve, hogy esetleg volt-e már beszerelve korábban készülék, mert akkor a becsövezést meg lehet úszni.

Ami a legnagyobb ráhatással van az ár alakulására, az az, hogy milyen típusú készüléket választunk. Vannak az úgynevezett on-off készülékek, amik ki- be kapcsolnak attól függően, hogy a beállított hőmérsékletet elérték-e. A kiválasztott szakemberünk ezt nem javasolta, mert bár olcsóbb a készülék, de energiapazarló, és ez a villanyszámlában elég erősen megmutatkozik. Továbbá a kapcsolással túlterheli az elektromos hálózatot, és emiatt esetleg leveri a biztosítékot.

A split klíma lehet mono vagy multi, attól függően, hogy a kültéri egységhez hány beltéri egységet szerelnek. Az inverteres klíma a legdrágább, de a legmegbízhatóbb. Nem csak hűtésre, de fűtésre is használható. Nem terheli túl az elektromos hálózatot, és energiatakarékos. További előnye, hogy nem szárítja úgy a levegőt, mint a többi típus.

A szakember meggyőző volt, így ez utóbbi mellett döntöttünk, és nem bántuk meg. Időnként kérünk klíma karbantartást, ami a garanciában benne van. Ez is előnye annak, hogy nem házilag végeztük a légkondicionáló szerelését.