Amerikában, a fitnesz őshazájában már komoly múltra tekint vissza a funkcionális tréning, amelynek egyik zászlóshajója a TRX. Nálunk most kezdi megvetni lábát eme új mozgásforma, amely nem izomtömeg növelésre, hanem stabil, strukturált, egymással harmóniában lévő izomcsoportok építésére és izomerő növelésre lett kifejlesztve.

Mi is az a TRX?

A TRX nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Lényegében egy 70 dekás heveder-rendszerről beszélünk, amellyel bárhol pillanatok alatt „felépítheted” a saját, külön-bejáratú edzőtermedet. A TRX edzés hatékonysága megkérdőjelezhetetlen. Az egész testedet megmozgatja és sokkal több kalóriát égetsz el, mint akár cardiozás közben, ráadásul felturbózza az anyagcserédet, amelynek ahhoz, hogy újra alapállapotba kerüljön, újabb kalóriákat kell elvonnia a szervezettől. A TRX ezért többek között zsírégetésre is tökéletes. Elfelejtheted a kondigépek használatát, mert a saját testsúlyod pontosan elég arra, hogy növeld az izomerődet, izmaid rugalmasságát, illetve stabilitását. Sőt, a TRX- edzés megkíméli az ízületeidet is, amely nagyon sok izomépítőnek okoz komoly fejtörést egy komoly edzésprogram során. Biztosan neked is van a baráti körödben olyan, rendszeresen edzőterembe járó, aki már panaszkodott térd, könyök, vállfájdalmakra egy-egy megerőltető edzés után. A TRX-nél ettől nem kell tartanod, mert bár kőkemény edzésmódszer, de mindvégig kíméli az ízületeidet, amelyre nem csak most, hanem 30-50 év múlva is hatalmas szükséged lesz.

Mire vársz még? Próbáld ki!

Hol és hogyan edzhetek?

A TRX egy ideje már jelen van Európában, nálunk viszont még csak most kezdenek ráébredni eme edzésrendszer zsenialitására. Ezért jelenleg még nem találod meg meg az összes konditerem kínálatában. Viszont ami késik, az nem múlik. A TRX-ről olyan elismerően beszélnek világszerte, hogy a hódító hadjárata biztosan sikeres lesz és hamarosan az lesz a furcsa, ha egy edzőterem kínálatában nem szerepel majd. Amennyiben nem szereted a 15-30 fős fitneszedzéseket, akkor van egy nagyon jó hírünk.

A TRX- edzések általában egy személyi edző által vezetett 2-3 vagy 4-6 fős csoportokban zajlanak és egy hagyományos TRX óra keretén belül minden izmodat tökéletesen átmozgathatod. Azt persze nem állítjuk, hogy nem fogsz elfáradni, de az erőfeszítéseidnek nagyon hamar láthatói jelei lesznek és egy szép, definiált testet csodálhatsz a tükörben.

Most már Egerben is

A fővárosban már találni TRX-el felszerelt fitnesztermeket, ám vidéken szinte még unikumnak számítanak azon konditermek, ahol megismerkedhetsz a TRX átmozgató, erősítő, zsírégető hatásával. Viszont ha egri lakos vagy, netán a környéken élsz, akkor van egy jó hírünk. Eger mostantól nem csak a borok és a várvédők, hanem a TRX városa is.

Nem mondjuk azt, hogy a TRX a legjobb edzésmódszer hosszú idő óta. Kapd magadhoz a sporttáskádat és látogass el egy TRX- edzésre és győződj meg erről saját magad. Viszont nagyon vigyázz, mert ha bejön, komoly függőséget okozhat!